Loading...
Kultura

Dokument: Až zařve lev

Slávek Hrzal.

Měli jsme příležitost zúčastnit se premiéry. A můžeme prohlásit, že vznikl nový dokumentární počin, který v České republice nemá obdoby. 

Nový dokumentární film Až zařve lev v režii Jana E. Svatoše právě vstupuje do kin. Divákům se otvírá příběh o setkání poutníka Odorika se svědomím českého krále Přemysla II. Otakara. 

Čtyři důvody, proč jít do kina na film Než zařve lev:

1) Film ukazuje zapomenuté umělecké výtvory a lidské výrobky spojené s osobou Přemysla II. Otakara, na které můžeme být právem hrdí. Věděli jste např. že nejstarší hvězdný globus světa patřil Přemyslovcům?

2) Poprvé ve formě celovečerního filmu je představen poutník Odorik s českými kořeny –  jako první Evropan ušel desítky tisíc kilometrů a došel až do Tibetu.

3) Působivá kamera Romi Strakové vás zavede do mnoha míst v ČR i sousedních zemích spjatých s českou historií. Film je také neobvyklým tipem na výlety. Navíc budete moci poprvé spatřit podmanivou krajinu Furlánska a další zajímavé evropské lokality.

4) Je to paradoxní, ale problémy řešené ve středověku jsou stále aktuální i v naší době. Ať je to tolerance k odlišným kulturám, fake news (ano, i středověcí kronikáři byli poplatní své době) či ukradené duševní vlastnictví.