Loading...
Zajímavosti

Zajímavosti za poslední dobu #1

Nikol Krištofová.

První díl nové série novinek ze světa kultury, přírody, ale i vědy nebo dopravy. Tentokrát za březen letošního roku 2022.

Radio Ukrajina

Během března mediální skupina Media Bohemia zahájila rádiové vysílání především pro Ukrajince. Stanice nese název Rádio Ukrajina. Posluchači si mohou naladit zprávy z Ukrajiny i důležité informace určené například pro pobyt na území ČR. Rádio vytváří svůj autorský obsah. A je možné ho naladit na webu či aplikaci Radia CZ.

TV

Je možné vidět na platformě VOYO ukrajinský komediální seriál s názvem Sluha národa. Hlavní roli ztvárnil současným prezident V. Zelenský. Na webu ČSFD získal tento seriál 77%. Je v originálním znění s českými titulky. Zajímavostí je, že natáčení skončilo v době, kdy se stal Zelenskyj skutečným prezidentem Ukrajiny.

Příroda

Vědci zjistili, že barva oblečení hraje roli v tom, jak přitahuje člověk velmi neoblíbený hmyz, kterým jsou komáři. Tohle zjištění je podle přírodovědného výzkumu a mohlo by tedy nálety komárů zmírnit. V březnu Washingtonská univerzita publikovala, že tento hmyz ignoruje například bílou a zelenou barvu.

Věda

Zatím nejdetailnější fotografii Slunce pořídila sonda Solar Orbitar a to ze vzdálenosti 75 milionů kilometrů od Slunce. Fotografie má rozlišení 83 milionů pixelů. Skládá se z 25 jednotlivých snímků, díky kterým je tak vysoké rozlišení.

Pražská doprava

Výstavba pražského metra D je v ohrožení. Realizace měla oficiálně začít na konci března, ale firma, která zajišťuje technický dozor od stavby odstoupila. Vedení Prahy jí má podle slov společnosti dlužit peníze. Samotná stavba metra bez technického dozoru není možná.