Loading...
Rozhovory

Kniha Mia svět inspiruje děti a rodiče, aby pro naši planetu udělali něco dobrého

Nikol Krištofová.

Spoluautorkou knihy Mia a svět a výkonnou ředitelkou Asociace společenské odpovědnosti je Lucie Mádlová. V České republice se zaměřuje na Cíle udržitelného rozvoje (SDG). Díky její práci v tomto směru jí zařadil časopis Forbes opakovaně mezi 100 nejvlivnějších žen Česka. V roce 2021 vytvořila spolu s Barbarou Nesvatbovou knihu, která je zaměřena na udržitelný rozvoj. Kniha vyšla v nakladatelství Albatros 20. září 2021.

Kniha Mia a Svět nese důležitá poselství. Bude učit děti, aby měly rády svoji planetu. Kde tato myšlenka vznikla?
Rodila se v mé hlavě dlouho. Knížka, která měla nejen děti ale i dospělé vzdělávat v tématech udržitelnosti navíc hezky korespondovala s kampaní k letošním Cenám SDGs (pozn. red. Cíle udržitelného rozvoje). Ty se věnovaly právě vzdělávání. Důležitost tématu krásně podtrhly také dechberoucí ilustrace od Renáty Fučíkové. 

Proč jste se rozhodla téma udržitelnosti pojmout pro děti?
Protože vzdělávat k udržitelnosti děti je nesmírně důležité. Kniha otevírá celou řadu důležitých témat, a oni mohou apelovat na své rodiče, aby také mysleli na udržitelnost planety. Každý drobný čin může pomoci. Kniha vypráví silné příběhy, které v dětech společně s ilustracemi mohou rezonovat více než poučky či dokumenty. Nepřináší řešení, ale otevírá prostor pro diskusi. 

Hlavní postavou je devítiletá holčička Mia, která má spoustu otázek na planetu a život na ní, odkud vznikla inspirace?Inspirací byla moje dcera. Má jasnou představu o tom, že se naše planeta potýká s nepříznivými dopady změny klimatu, snaží se např. omezit spotřebu masa (sama od sebe, nikdo z rodiny ji k tomu nevede). Pečlivě vybírá kvalitní potraviny, hračky a oblečení daruje dalším dětem. 

Trápí ji, že se v přírodě povalují odpadky, které odhazují lhostejní lidé. Zamilovala se do další naší aktivity, tzv. ploggingu. Plogging je moc příjemná eco-friendly aktivita, která spojuje běh s péčí o životní prostředí. Při běhu si tak Mia občas nasadí gumové rukavice, do ruky vezme igelitovou tašku a sbírá odpadky. Často se nám stává, že právě Mii akce a nadšení strhne i ostatní, kteří nám píšou, že díky ní se například do ploggingu zapojili. 

Kniha pomůže dětem přemýšlet nad otázkami naší planety, od kolika let tomu děti zvládnou porozumět? 
Knížku jsme se s Bárou Nesvatbovou snažily pojmout tak, aby se v ní našel každý, přestože je primárně určena pro děti a jejich rodiče. Hlavní hrdince Mie je 9 let, a tak by se v ní měli najít především její vrstevníci. Příběh se však dotýká těžkých témat a často to není úplně lehké čtení. Cílem vlastně bylo vyvolat diskusi dětí s jejich rodiči. Sama jsem knihu četla se svou dcerou a společně jsme se pak ke každé z kapitol vraceli a o všem si společně povídali. 

Cíle udržitelného rozvoje (SDG) byly vydány organizací OSN. Patří mezi ně například klimatická opatření, dostupné a čisté energie nebo udržitelnost. Je potřeba se na některý konkrétní cíl u nás v České republice zaměřit nyní nejvíc? 
V Asociaci společenské odpovědnosti každý rok povědomí o Cílech udržitelného rozvoje v Česku sledujeme společně s výzkumnou agenturou Ipsos. Cíl Zdraví a kvalitní život je dlouhodobě pro lidi osobně nejdůležitějším cílem (39 %). Na druhém místě je Důstojná práce a ekonomický růst (25 %). Oproti loňsku vzrostla důležitost cíle Kvalitní vzdělání (22 %). Je vidět, že pandemie koronaviru a s ní související opatření jako je uzavírání škol a distanční výuka, dostala do popředí také téma vzdělávání. 

Jsou děti ve školách dostatečně vzdělané o cílech udržitelného rozvoje? 
Rozhodně ne. Znalost SDGs je totiž nedostatečná napříč celou populací. I když nutno poznamenat, že v posledních letech rozhodně stoupá. Podle našeho výzkumu má alespoň základní znalost o SDGs v Česku 29 % lidí. Pokud se však bavíme o tématech udržitelnosti obecně, jsem přesvědčená, že se do osnov českých škol postupně dostávají, a z toho mám osobně radost. Důkazem toho je například úspěšný projekt Ekoškoly. V něm se děti na školách učí, jak zlepšovat životní prostředí a místo, kde žijí. Aktuálně se tento program uplatňuje na více než 400 školách.

Jaká jsou Vaše očekávání od vydání knihy? 
Že se bude dětem a rodičům líbit. Inspiruje je k tomu, aby pro naši planetu něco dobrého udělali. Nákupem knihy navíc pomáháte. Z každé prodané knihy věnujeme 50 Kč ve prospěch organizace Junák – Český skaut na podporu skautských aktivit a výprav dalších holek a kluků za lepším světem. A už teď se mi v hlavě rodí plány, jak příběh přenést na filmové plátno.