Loading...
ZajímavostiPříroda

Tip na výlet: sklářské město Harrachov

Nikol Krištofová.

Město Harrachov se nachází v Libereckém kraji na hranici s Polskem. Harrachov je známý především sklárnou, kterou můžete navštívit. V ní se kromě historického výkladu dočkáte i exkurze po sklářské dílně, která je stále funkční. Při prohlídce můžete vidět každodenní a velmi zajímavou práci sklářů, například výrobu skleniček a skleněných doplňků. Následně si můžete ve sklářském obchodě některé výrobky zakoupit.

První zmínky o sklářské výrobě v Harrachově pochází ze 14. století. Později v 17. století sklárnu převzala rodina Harrachů a rozšířili její výrobu. Sklárnu vlastnili až do roku 1946. Poté jí převzal na několik let stát a od roku 1993 ji vlastní soukromý majitel. Od roku 2014 je sklárna národní kulturní památkou. V roce 2002 otevřel majitel ve vedlejší budově minipivovar a také zde poskytují pivní lázně. Při zakoupení vstupenky na exkurzi sklárny dostanou návštěvníci ochutnávku piva v minipivovaru zdarma.

V zimě je Harrachov známý jako oblíbené lyžařské středisko s mnoha sjezdovkami. Nachází se zde dokonce pět můstků pro skoky na lyžích, na kterých se dříve pořádaly mistrovství ve skocích na lyžích. Tento areál byl v Harrachově postaven mezi roky 1978 až 1983. Největším skokanským můstkem je Mamutí můstek, na kterém se pořádali mistrovství světa a také světové poháry. Poslední mistrovství se zde odehrálo v roce 2014, od té doby je můstek uzavřen kvůli špatnému technickému stavu. Stejně tak je uzavřený i Velký můstek. Funkční jsou pouze Střední můstky, které byly v roce 2020 s pomocí sbírky od dobrovolníků, fanoušků a několika svazů opraven.