Loading...
Sport

Zimní olympijské hry v Pekingu: první úspěchy a zajímavosti

Nikol Krištofová.

Zimní olympiáda v Pekingu bude mít slavnostní zahájení v pátek 4. února ve 20:00 hodin českého času. Nominovaných sportovců z České republiky je 114 a účastní se 15-ti různých sportů. Jednou z nadějí na olympijskou výhru je například Ester Ledecká, která bude 8. února obhajovat zlato v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Poprvé v historii ČR se zimní olympiády účastní ženský hokejový tým. První zápas ženského týmu se konal ve čtvrtek ráno 3. února proti domácí Číně. O první gól v 11 minutě se postarala Radová. V tomto úvodní utkání nakonec Česko vyhrálo 3:1. Trenér týmu Tomáš Pacina po výhře sdělil novinářům: „První den na olympiádě, první zápas na olympiádě v historii. Jsem na jejich výkon hrdý. I když lidi budou říkat, že je to povinnost, to jsou nesmysly. Byl to těžký zápas proti týmu, který je stejně dobrý jako Švédsko, Dánsko nebo Japonsko.“ Druhý zápas bude mít tým v sobotu proti Švédsku.

Další výhrou na letošních hrách v Pekingu je vítězství v curlingu, o které se postarali manželé Paulovi. Jedná se o první české curlery, kteří byli nominováni na účast na olympiádě. První turnaj ve středu 2. února hráli proti norské dvojici, nad kterou zvítězili 4:3. Ve čtvrtek 3. února nejprve prohráli proti Švédsku 4:7, ale následně si výhrou nad Austrálií 8:2 udrželi prozatímní 3 místo. V pátek je čeká utkání proti Itálii.

Po vítězství Mistrovství ČR byla nominovaná na letošní olympiádu teprve 15letá skokanka na lyžích Anežka Indráčková. Stala se tak nejmladší členkou české výpravy. Letošní olympijské hry můžete sledovat na stanicích Eurosport 1 až 5. Tyto stanice budou vysílat v HD kvalitě s anglickou zvukovou stopou. A i letos mohou fanoušci ZOH navštívit olympijský festival v Brně, který bude probíhat od soboty 5. února.