Loading...
Cestování

Druhý díl tipů na trasy po Praze: návštěva Petřínské rozhledny a Kampy

Nikol Krištofová.

Další trasa vede od Malostranského náměstí přes Petřínskou rozhlednu, Štefánikovu hvězdárnu až na Kampu a pak zpět na Malostranské náměstí. Trasa má necelé 4 kilometry a jedná se o něco náročnější procházku než z prvního dílu (odkaz na první díl). Procházku si případně můžete zkrátit o kilometr využitím lanové dráhy. Přikládám k článku o zajímavostech těchto míst i mapu, kde naleznete vyznačenou trasu.

Začátkem naší procházky je Malostranské náměstí, na které se dá dojet autobusem nebo tramvají 12, 15, 20 nebo 22. Pak pokračujeme rovně po ulici Kamelitská, na jejímž konci zabočíme doprava , kde uvidíme začátek parku. Z parku se můžeme vydat k Petřínské rozhledně, podle ukazatele.

Petřínskou rozhlednu můžete navštívit celoročně a při hezkém počasí je možné kromě pohledu na Prahu vidět i část Středočeského kraje. Zároveň můžete navštívit i zrcadlové bludiště vedle rozhledny. Sběratelé turistických známek zde naleznou infocentrum, ve kterém si mohou koupit turistickou známku Petřínu s číslem 470.

Následně se vydáme po vyznačené cestě směrem ke Štefánikově hvězdárně. Hvězdárna je také otevřena veřejnosti celoročně, pouze s výjimkou pondělí. Ve večerních hodinách se můžete zúčastnit pozorování oblohy a přes den je možné navštívit expozici meteoritů.

 

Po návštěvě hvězdárny je možné buď sejít parkem dolů k zastávce lanové dráhy Újezd, nebo se můžete vrátit o několik desítek metrů k zastávce lanové dráhy Petřín a odtud sjet dvě stanice na Újezd. Obyvatelé Prahy s platnou lítačkou mohou kartu jen přiložit a nemusí si dokupovat jízdenku. Od stanice Újezd pak cesta vede rovně skrz několik domů a dostaneme se na Kampu.

Kampa je jedním z Pražských ostrovů. Od pevninské části Prahy je oddělena mlýnskou strouhou Čertovkou. V centru ostrova se nachází park Kampa, který především v létě slouží mnoha návštěvníkům k odpočinku a relaxaci s výhledem na Vltavu. Na kraji Kampy směrem ke Karlovu mostu a Malostranskému náměstí se nachází Lennonova zeď. Na té se od 60. let 20. století postupně objevují vzkazy, básně nebo obrazy. Po smrti Johna Lennona lidé na zeď začali psát různé vzkazy, které věnují právě Johnovi, proto se zdi přezdívá Lennonova. Od Lennonovi zdi se pak postranními uličkami dostaneme zpět na Malostranské náměstí, kde naše procházka skončí.