Loading...
RozhovoryTechnika

Dveře do světa nám otevírá náš ambasador UFC zápasník Makhmud „Mach“ Muradov

Nikol Krištofová.

Rozhovor nám poskytl Aleš Rataj, který je součástí Entropiq. Entropiq je jednou z českých oganizací zameřenou na esport, tedy soutěže hráčů v počítačových hrách. V rozhovoru se dozvíte zajímavosti, zda se dá uživit jako profesionální hráč nebo jaké hry jsou v dnešní době nejpopulárnější.

Jak moc je složité získat profesionální smlouvu s některou z českých esportových organizací?
Není to úplně jednoduché ale ani nemožné. V Entropiqu si všechny naše hráče velmi pečlivě vybíráme. Pokud ale už mají to štěstí, a stanou se součástí našeho týmu, tak se jim snažíme poskytnout maximální podporu, jejíž součástí je například i mentální kouč.

Jak vybíráte nové členy do esport týmů?
Jako velmi důležité vnímáme to, jak hráči reprezentují sebe ale i naší organizaci navenek. Chceme zlepšovat vnímání esportu širokou veřejností, proto je pro nás důležité, aby tuhle disciplínu ovládali i naši hráči. Máme také speciální tým skautů, který vyhledává nové talenty na online a offline akcích. Mnoho zájemců nás kontaktuje i z vlastní iniciativy na našich sociálních sítích.

Kdy je vhodný věk začít profesionálně s esportem a kdy naopak odcházejí hráči do pomyslného důchodu?
V naší organizaci je nejmladšímu hráči 16 a nejstaršímu téměř 30 let. Ne zřídka kdy se stává, že pokud hráč odchází do hráčského důchodu, nastoupí u týmu jako trenér nebo manažer týmu apod. U nás je esport stále v začátcích, proto je pro každý tuzemský tým, který to myslí vážně, důležité mít ve svých řadách zkušené profesionály.

Jde se uživit jako profesionální hráč v ČR?
Pokud jsi součástí našeho světa Entropiq, určitě se dá hraním videoher uživit. Hráči od nás mají pravidelný měsíční příjem a jsou samozřejmou součástí jejich výdělku výhry z turnajů, případně výdělky ze streamů. Na největších světových turnajích si ti nejúspěšnější rozdělují astronomické částky dosahující i miliony dolarů.

Která hra je v současné době nejvíce sledovaná diváky?
V České republice bude nejsledovanější počítačovou hrou v rámci esportu CS:GO (pozn. redakce CS:GO je počítačová střílečka). Ve světě to bude určitě hra DOTA 2, kde dosahují prize pooly (pozn. redakce finanční odměna) výše odměn Wimbledonu a sledovanost Super Bowlu.

Je esport rozšířený v České republice více než v ostatních zemích?
Esport je nejrozšířenější především v asijských zemích, kde se některé z turnajů odehrávají v obrovských halách. V Čechách a na Slovensku je esport stále ještě v začátcích. Jsou zde veliké možnosti, kam se posouvat, a v tom vidíme příležitost i pro Entropiq.

Kolik času musí hráči strávit tréninkem a přípravou před turnaji?
Všichni naši hráči mají pevně nastavený plán a trénují prakticky denně. Pokud se jedná o týmové hry a není zrovna nouzový stav, snažíme se přivést hráče na jedno místo, kde jim je k dispozici trenér s analytikem. Přípravu se snažíme brát komplexně a na zlepšení procesů neustále pracujeme. Důležitou roli v našem týmu zastává i datová analytika.

Je náročné prosadit se na evropském poli?
Konkurence je poměrně velká ale pokud se chcete prosadit na evropském, potažmo světovém žebříčku, musíte se soustředit zejména na sebe a zlepšování vlastních výsledků. V zahraničí máme velmi dobré vztahy s některými týmy, a to i díky tomu, že některé z nich vlastní pokeroví hráči. Nutno podotknout, že náš zakladatel Martin Kabrhel je nejúspěšnější tuzemský pokerový hráč. Dveře do světa nám také otevírají naši ambasadoři. Vícemistr Evropy, vítěz Ligy mistrů, Vladimír Šmicer a také profesionální zápasník UFC Makhmud „Mach“ Muradov.

Na jaké další hry se chcete do budoucna zaměřit?
Na všechny, kde uvidíme možný potenciál a kde najdeme hráče, kteří budou mít stejnou vizi jako my v Entropiqu.