Loading...
Rozhovory

Rozhovor se softwarovou architektkou: O postavení žen v IT a neustálém vývoji v tomto odvětví

Nikol Krištofová.

O své profesní zkušenosti se s námi podělila softwarová architektka Tereza Schwarzová. Pracuje pro firmu CN Group, která se zaměřuje na vývoj aplikací. IT odvětví je stále zažito spíše jako doména mužů, až v poslední době se začíná o pozice programátorů zajímat více žen.

Co Vás zaujalo na IT oboru natolik, že jste se mu rozhodla věnovat?Zaujala mě především perspektiva oboru a myšlenka, že IT je budoucnost. Líbila se mi i představa, že pouze z jednoho jediného počítače můžete vyvinout program, aplikaci nebo systém, který mohou používat miliony lidí po celém světe.

Vystudovala jste vysokou školu zaměřenou na informatiku? 
Studovala jsem 2 roky softwarové inženýrství na ČVUT, ale využila jsem lukrativní pracovní nabídku, a tak jsem studium ukončila.

K práci v CN Group jste se dostala díky CN university. Můžete nám říct, o co se jedná?
CN University je trainee program, který je podle mě skvělou volbou pro kohokoliv, kdo chce začít pracovat v IT. Program trvá 6 měsíců a na konci z něj vyjdete jako junior developer a začnete pracovat na reálném projektu. 

Jak probíhá těchto šest měsíců trainee programu?
Pracujete na vývoji interních aplikacích pro CN Group, máte k dispozici seniorního developera s kterým můžete konzultovat Vaší práci a zlepšovat se, ale také si vyzkoušíte jak probíhá agilní vývoj. (pozn.redakce: Agilní vývoj je typ softwarového vývojářství, kdy i během samotného vývoje se program upravuje podle požadavků uživatelů) 

V čem spočívá Vaše současná práce? 
Pracuji jako softwarový architekt pro německou firmu. Vyvíjíme webovou aplikaci, která se využívá v nemocnicích. 

Jaké aplikace v CN Group vyvíjíte?
V CN Group je spoustu možností, vyvíjí se tam například webové nebo mobilní aplikace, integrované systémy, projekty týkající se CAD modelování (pozn.redakce: CAD programy je skupina pokročilých grafických programů na modelování a projektování). Zaměřujeme se také na projekty využívající umělou inteligenci, apod.

A je nutné pokračovat ve vzdělávání se?
IT odvětví je známé svým rychlým a neustálým vývojem, když chcete držet krok musíte se učit neustále. Každou chvíli vyjde nějaká nová technologie nebo update té starší, takže se musí člověk přizpůsobit a neustále zdokonalovat.

V posledních letech se rozšířila práce z domova, je taková možnost i u vás? 
Ano, tuhle možnost máme. Já ji využívám částečně, ale mám kolegy v týmu, kteří jsou na homeofficu permanentně. Záleží komu co vyhovuje. Obecně se v IT pozoruje trend, že lidé chtějí víc zůstat doma, podle mě to bude čím dál častější. 

Jaké to je být ženou v IT světě?
Převážně pracuji v mužském kolektivu, což mi vyhovuje. Nikdy jsem žádnou diskriminaci nepocítila a myslím, že každým rokem k nám nastupuje čím dál více žen programátorek. 

Bylo pro Vás těžší zapadnout do spíše mužského prostředí? 
Asi ne, už na vysoké škole jsem byla v ročníku jediná holka, takže jsem si na mužský kolektiv rychle zvykla.

Pohlíží se na ženy v IT stejně jako na muže? 
Žádnou špatnou zkušenost nemám. Vždy jsem se cítila rovnocenně, nezáleží totiž na pohlaví ale na schopnostech se učit a jít si za svým cílem.

Pro případné další informace o firmě navštivte web: www.cngroup.dk