Loading...
KulturaReportáže

Bojovníci proti fake news. Kdo jsou čeští elfové?

Šimon Rogner

Dezinformace a fake news se staly klíčovými pojmy dnešní doby. Mnoho článků, zpráv, fotek i videí, které se po internetu šíří, je totiž nepravdivých či zkreslených a spousta lidí, často hůře vzdělaných, jim snadno uvěří. I proto vznikla skupina tzv. českých elfů, lidí různých povolání, kteří mají za úkol propagandu a dezinformace potírat.

Samotný nápad nepochází z českého prostředí, nýbrž z Pobaltí. Tam mají s ruskými trolly, často pocházejícími ze známé trollí farmy v Petrohradu, hojné zkušenosti a již před roky se rozhodli se proti dezinformacím a lžím bojovat.

Po několika letech se k nápadu přidali i čeští elfové, kteří si rovněž předsevzali boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu. V Česku jich je několik desítek, kvůli bezpečnosti však svoji totožnost tají. Jsou však mezi nimi lékaři, studenti, učitelé, podnikatelé, vědci nebo třeba vojáci.

„Víme, že rozdělování naší společnosti a podpora extrémů je záměrná, stojí za ní cizí zájmy a provádějí je různě motivovaní nepřátelé našich hodnot,“ řekl loni v srpnu serveru Aktuálně.cz jeden z otců zakladatelů skupiny dobrovolníků v Česku.

„Není nám lhostejné stále hlubší rozdělení společnosti. Chceme bránit náš stát a bojovat proti ruské propagandě,“ uvádí mohutný rázný muž, který kvůli vysokému postavení ve veřejné sféře tají svoji totožnost.

A jak vlastně elfové fungují?

Pod falešnými profily vstupují do komunit na Facebooku, kde se ve velkém šíří dezinformace, a hledají jejich původce. Mapují také, jaké lži nesou řetězové e-maily, na základě fakt popisují, proč jsou nepravdivé, a zjišťují, kdo za nimi stojí. To všechno přitom dělají ve svém volném čase, dobrovolně a bezplatně.

Čeští elfové prohlašují, že nechtějí cílit na nešťastné, frustrované či ve složité informační společnosti dezorientované lidi. Chtějí naopak zmapovat, kdo stojí za záměrným šířením dezinformací a proruské propagandy. Informace o takových lidech pak buď zveřejní, nebo se rozhodnou proti trollovi bojovat tak, že ho zesměšní v jeho vlastní komunitě. Kontaktovat můžou rovněž zpravodajské služby.

Pokud by měl někdo zájem se jedním z elfů stát, nebude to mít jednoduché. Kvůli bezpečnosti a ochraně identity totiž nepřijímají každého, kdo se přihlásí. Členem se může stát pouze ten, koho sami osloví. „Chtěli bychom ale motivovat například studenty, aby se do našich aktivit zapojili a ulovili si své trolly,“ dodává k tomu otec zakladatel.