Loading...
Věda

Vesmírná sonda Voyager posílá na Zemi nesmyslná data

Nikol Krištofová.

Vesmírná sonda Voyager je nejvzdálenější sondou od Země, jelikož se nachází mimo Sluneční soustavu. Během posledních několika týdnů začala sonda vysílat k zemi nesmyslnádata a vědci z NASA se snaží vyřešit, čím jsou data způsobená.

Sonda Voyager je v současné době nejvzdálenější sondou. Tato sonda je od Země je vzdálena 23,3 miliard kilometrů. Vzdálenost je natolik velká, že příjem signálu ze sondy trvá zhruba 21 hodin. Během posledních několika týdnů se jakékoliv telemetrické údaje ze sondy vrací nesmyslné. Na vině je pravděpodobně systém AACS (pozn. Red. systém na orientaci sondy), který určuje polohu antény a směřuje ji směrem k Zemi. 

Vědci z NASA si ale nejsou jisti, jak chybu systému vyřešit. Systém AACS je stejně jako zbytek sondy starý více než 45 let a odeslání signálu ze sondy zpět na zem trvá kvůli vzdálenosti více než 21 hodin.Ostatní systémy sondy Voyager prozatím fungují a měly by být funkční minimálně do roku 2025. Systém AACS se vědci pokusí opravit novou aktualizací systému a pokud se ani tak neopraví, bude se muset vyčkat, zda se sonda sama zorientuje.