Loading...
ZajímavostiTechnika

Nová sezóna v League of Legends odstartovala 7. ledna

Nikol Krištofová.

Hra League of legends si popularitu mezi hráči počítačových her udržuje po mnoho let. V letošním roce 2022 se hráči dočkají již 12 sezóny a jako obvykle s tím přichází několik změn a plánů do budoucna. 

Sezóna 12 v League of Legends oficiálně začala 7. ledna ve 4 ráno zdejšího času. Pro hráče to znamená nejen několik změn, ale především resetování jejich ranku. Všichni, kdo mají zájem mít rank, musí znovu odehrát všech deset rozřazovacích her. Změnilo se vyobrazení ranků na profilech hráčů a hráči mohou až do 19. ledna hlasovat, která postava si podle nich zaslouží předělání a jaký tématický event by v letošní sezóně rádi uvítali.

Před spuštěním nové sezóny došlo během preseason k několika velkým změnám. Do hry byli přidáni dva noví draci, hextech a chemtech drak. Po zabití hextech draka tým získá větší rychlost útoků a nižší cooldowny na schopnosti. Hextech soul jednou za čas při útoku zpomalí nepřítele a několik dalších v blízkosti. Na hextech mapě se objeví několik teleportů, kterými se hráči mohou přesouvat po mapě. Zabití chemtech draka dá hráčům bonusové poškození proti nepřátelům s více životy. Chemtech soul nabízí hráčům krátkodobé oživení po jejich smrti, kdy mohou stále bojovat, ale rychle jim ubíhají životy. Jde tedy o podobnou schopnost jako je pasivní schopnost Siona, který po své smrti může několik vteřin dále bojovat, rozdíl je, že Sion nemůže používat své schopnosti. Chemtech mapa má několik oblaků kouře, ve kterém nejsou vidět nepřátelé a ani wardy na vidění nepřátel zde nefungují.  

Do hry přibylo i několik nových předmětů, například Axiom Arc nebo Winters Approach. Axiom Arc má speciální schopnost v tom, že pokud zemře nepřítel do 3 sekund potom, co mu hráč dal poškození, tak se hráči zkrátí čas do ultimátní schopnost o 25 %. Další jmenovaný předmět Winters Approach dává bonusové životy hráči rovnající se 8% many, zároveň se také dostává bonusová mana. Ve chvíli, kdy má hráč 360 bonusové many, tak se předmět Winters Approach změní na Fimbulwinter, který dává hráči štít po zpomalení nebo jinému omezení pohybu nepřítele.

S novou sezónou v League of Legends přichází i Spring split v esportu. Čínský Spring split začíná 10. ledna, korejský následně 12. ledna a evropský až 14. ledna. Zajímavé sledovat v Spring split bude rovnou několik týmů. Z Ameriky to bude Team Liquid. K Teamu Liquid se připojuje Bwipo, ten minulý rok hrál jungle a nyní bude opět na topu. K němu se v sestavě připojí také Bjergsen, který měl roční pauzu od profesionálního hraní, ve které působil jako trenér TSM. V Evropě bude zajímavé sledovat zápasy týmu Vitality, do kterého se z Ameriky vrací Perkz a také zde bude hrát český hráč Carzzy. Mezi Korejskými týmy vyniká T1, jejichž midlanerem dále zůstává Faker. Sestava jim zůstala stejná, pouze na top přišel mladý hráč Zeus. V Číně jsou nejzajímavější dva týmy, Royal Never Give Up, ve kterém hráč Xiaohu mění linku z topu na mid, a tým Bilibili Gaming, ve kterém se po více než roční pauze kvůli problémům s rukama vrací Uzi. Všechny zápasy ze Spring splitu je možné sledovat na lolesports.com.