Loading...
Cestování

První díl tipů na trasy po Praze: procházka centrem

Nikol Krištofová.

Vánoční procházka centrem Prahy má celkovou délku 2 kilometry. Je vhodná pro zpestření odpoledne nebo večera, ať už pro rodinu nebo jednotlivce. Procházka je po rovině, není tedy fyzicky náročná a projít ji může každý. Na trase můžete zavítat do nové kavárny v Rudolfinu nebo vidět letošní Vánoční stromeček na Staroměstském náměstí.

Začátkem naší procházky centrem Prahy je zastávka metra A Staroměstská, která je označená zelenou barvou. Při výstupu z metra je cedule s označením směru k Rudolfinu. Rudolfinum je architektonická památka, ve které se pořádají kulturní události, můžete v něm navštívit i galerii. V galerii se nyní nachází výstava obrazů s názvem Not without Joy na téma migrace. Nově můžete zavítat i do zrekonstruované kavárny.

Po hlavní ulici směrem rovně se dostanete na Staroměstské náměstí, kde nyní stojí Vánoční strom, který pochází z Libereckého kraje, má 21, 5 metrů a je to smrk. Návštěvu stromu si můžete zpříjemnit například trdelníkem z okolních stánků. Od stromečku ze středu náměstí projdete okolo radnice přímo k orloji. V roce 2018 dostaly sochy z orloje novou povrchovou opravu a po setmění můžete vidět i videomaping, díky kterému vidíte Apoštoly (pozn.redakce sochy dvanácti Ježíšových učedníků)  i ve tmě.

Pro ty, kteří si chtějí trasu prodloužit doporučuji projít přes Karlův most, ze kterého krásně uvidíte na Pražský hrad. Zajímavostí je, že se na mostě nemůže fotit ze stativu a není povolená ani jízda na kole. Na mostě uvidíte i známé sochy, kterých je 30. Za Karlovým mostem se dostanete po hlavní turistické cestě směrem na Malostranské náměstí, na kterém je autobusová zastávka nebo tramvaj. Na náměstí můžete vidět Malostranskou besedu, barokní kostel sv. Mikuláše nebo Jezuitský pracovní dům, který v současné době slouží jako budova matfyzu (pozn. red. Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy).