Loading...
ZajímavostiKulturaPříroda

Tip na výlet: historický střed italského města Benátky

Nikol Krištofová.

Benátky se nachází na severu Itálie a jsou hlavním městem oblasti Benátsko. Benátky jsou tvořené desítkami ostrovů. Hlavnímu historickému ostrovu se říká Centro Storico, neboli Staré město. Je rozdělené do několika čtvrtí.

Čtvrť San Marco je známá náměstím Svatého Marka a také bazilikou Svatého Marka. Nachází se zde i další slavná památka Dóžecí palác. K odpočinku ve stínu můžou turisté využít Royal Gardens (Královské zahrady). Večer je náměstí a Dóžecí palác hezky osvícené, jsou otevřené kavárny a restaurace, kde se můžete skvěle občerstvit.

Čtvrť Castello je spíše klidnějším místem. Ve středu čtvrti je několik kostelů a možnost ubytování pro turisty. Na severu čtvrtě se nachází Arsenale della Biennale di Venezia, shluk budov a kanálu, který dříve využívali dva tisíce pracovníků. Při cestě podél moře je možné narazit na několik malých parků s moderními díly umělců. Na pobřeží je také rozlehlý park Giardini della Biennale, s pavilony zaměřenými na slavné umělce. Vstupné do parku pro 1 osobu stojí 25 euro.

San Polo je menší čtvrtí ve středu Benátek. Převažuje tam počet hotelů a muzeí. Je možné navštívit například Muzeum Leonarda da Vinci, kde si návštěvníci mohou některé jeho modely sami vyzkoušet. Vstupné pro dospělé stojí 8 euro, pro studenty 6 euro.

Čtvrti Cannaregio a Dorsoduro jsou významné především náboženskými památkami, kostely a synagogami. Je tu mnoho obchodů a restaurací, stejně tak ubytování pro turisty.