Loading...
RozhovoryVědaTechnika

Planetárium Praha patří k největším planetáriím na světě

Nikol Krištofová.

V planetáriu Praha ve Stromovce mohou návštěvníci vidět kromě modelů kosmických lodí i virtuální realitu, díky které se můžete přenést na místa ve vesmíru, kam se člověk ještě nevydal. Planetárium ale nabízí i pořady zaměřené například na prozkoumávání mořského světa a korálových útesů. V rozhovoru se dozvíte spoustu dalších zajímavých informací.

Pozorujete větší zájem veřejnosti o vesmír?
Určitě ano. Nejlépe je to viditelné na počtu účastníků našeho astronomického kurzu, neboť už třetí rok za sebou byla jeho kapacita daná kapacitou sálu Cosmorama (231 míst) zcela vyčerpána a od školního roku 20/21 jsme z důvodu epidemiologické situace umožnili studovat kurz distančně.

Která akce za poslední dobu měla největší zájem ze strany veřejnosti?
Byla to akce, kterou jsme uspořádali online. Velký ohlas měl živý přenos První kosmonaut – rekonstrukce historického letu kosmické lodi Vostok 1, která se stala prvním pilotovaným tělesem, jež obletělo naši planetu. Průběh letu komentoval přední odborník na kosmonautiku Milan Halousek, s nímž si povídal náš moderátor Jan Spratek. Jurije Alexejeviče Gagarina ve věrné replice kosmické lodi Vostok v reálné velikosti si zahrál Jakub Rozehnal. Podobnou akci chystáme na 21. 7. 2021, kdy se rekonstrukce bude týkat posledního letu raketoplánu Atlantis, který je zároveň nejnovějším exponátem planetária a bude při této příležitosti oficiálně představen. 

Planetária v Praze pořádají již 50 let Astronomický kurz, je vhodné mít nějaké znalosti o vesmíru před účastní na něm?
Pro účast na astronomickém kurzu žádné astronomické znalosti nejsou potřeba, vše se jeho frekventant (pozn. red. účastník) dozví na jednotlivých lekcích. Pokud se chce někdo do kurzu přihlásit, může, jen je třeba, aby měl alespoň dokončené základní vzdělání. Neznamená to ovšem, že mladší zájemci o vesmír mají smůlu. Pro ně pořádáme astronomický kroužek pro tři různé věkové kategorie, do kterého se mohou přihlásit i žáci školou povinní.

Dostávají účastníci po ukončení dvouletého kurzu nějaký certifikát?Ano, úspěšní účastníci obdrží po prvním i druhém ročníku certifikát o absolvování kurzu. Oba jsou samozřejmě podmíněny úspěšným složením zkoušek nebo testů.

Jaké další atrakce kromě pozorování oblohy a vzdělávacích přednášek planetárium nabízí?
Kromě projekce noční oblohy a pořadů promítaných na kopuli o průměru 23,5 metru nabízí planetárium i zážitky tak zvaně na vlastní kůži. Ve foyer (pozn. red. společenský sál) planetária můžete navštívit virtuální realitu, zážitkovou instalaci, kde se stanete vesmírnými cestovateli a pomocí teleportů se vydáte za poznáním vzdálených světů. Na vlastní oči tak uvidíte místa, kam se dosud člověk nevydal, ale i ta, kde již zanechal své stopy. Vstoupíte na povrch planety Venuše nebo na orbitu Země, kde si pomocí vlastních rukou vyzkoušíte manipulaci s objekty ve stavu beztíže (pozn. red. stav, kdy na člověka nepůsobí gravitace). Za zmínku určitě stojí i možnost posadit se do modelů kosmických lodí, které máme v planetáriu nebo před ním v měřítku 1:1.

Chystáte v blízké době nějaký nový zajímavý program či přednášku?Určitě nesmíme zapomenout na nový pořad Korálový útes 360, který měl svou premiéru v létě, ale vzhledem k uzavření planetária na podzim ho nemělo možnost zhlédnout mnoho diváků. Pořad vás zavede pod hladinu oceánu prozkoumat barevný svět korálových útesů, jeden z nejrozmanitějších a nejohroženějších ekosystémů na planetě Zemi. Zjistíte, jak je tento podmořský svět propojen se životem lidí a proč bychom měli usilovat o jeho záchranu.

A zvýšil se za poslední roky počet zájemců o návštěvu planetária?Návštěvnost planetária a obou hvězdáren od roku 2018 neustále stoupala až do března roku 2020, kdy nás zastavila pandemie koronaviru. Pokud bychom se chtěli držet čísel, v roce 2018 nás navštívilo 180 000 a v rekordním roce 2019 to bylo 220 000 návštěvníků.

A proč by měli lidé Vaše planetárium rozhodně navštívit?
Unikum pražského planetária spočívá ve velikosti promítací plochy. Pražské planetárium s průměrem promítací kopule 23,5 metru patří k největším planetáriím na světě. Pouze několik planetárií v Asii a USA má kopuli o průměru 26 metrů. Největší planetárium světa, v ruském Petrohradě, má průměr promítací kopule 37 metrů. Troufám si tvrdit, že nabídka exponátů a jejich možnost si je vyzkoušet, je na české poměry také unikátní. Stejně tak lokace planetária, která vybízí návštěvu spojit s procházkou ve Stromovce.