Loading...
Kultura

Eurovizi vyhrála po více než dvaceti letech Itálie

Nikol Krištofová.

Po roční pauze kvůli pandemii se v květnu 2021 konal 65. ročník Eurovision song contest (pozn. red. Eurovize). Hudební soutěž se uskutečnila v Rotterdamu (Nizozemí) a zúčastnilo se jí 39 států. Vítězem se během finálového večera stala italská skupina Måneskin s rockovou písní Zitti e buoni. 

První semifinálový večer proběhl s polovinou účastníků 18. května 2021, ze kterého postoupilo 10 muzikantů. Druhé semifinále se následně konalo 20. května a ze zbývajících účastníků bylo vybráno dalších 10 postupujících. Česká republika se zúčastnila druhého semifinále, zastupoval nás Ben Cristovao s písní Omaga. Diváky ani odbornou porotu ale nezaujal natolik, aby postoupil do finále, takže v soutěži skončil. 

Během finále se k postupujícím státům přidala ještě takzvaná Big Five – velká pětka, což jsou státy, které nejvíce finančně přispívají na soutěž a jedná se o Velkou Británii, Francii, Španělsko, Itálii a Německo. Finálový večer se konal v sobotu 22. května 2021. Po sečtení bodů odborné poroty a diváků vyhrála italská rocková kapela Måneskin s písní Zitti e buoni. Itálie zvítězila teprve potřetí v historii, naposledy v roce 1990. Na druhém místě byla Francie s písní Voilà a na třetí příčce se umístilo Švýcarsko s písní Tout l’Univers.

V Rotterdamu se měla Eurovize původně odehrávat minulý rok, ale kvůli pandemické situaci byla zrušena. Se zástupci země se nakonec rozhodlo, že se i letošní rok odehraje právě v Rotterdamu. Zúčastnilo se 39 zemí, oproti minulým ročníkům je to o dva účastníky méně, odstoupilo Maďarsko a Bělorusko. 

Ani letos se soutěž neuskutečnila bez kontroverzí. Zpěvák kapely Måneskin Damiano David byl po výhře obviněn novináři, že při živém vysílání v jednom ze záběru užíval drogy. Kapela obvinění při tiskové konferenci popřela, byli ochotní podstoupit testy na drogy. Po příjezdu do Itálie se nechali všichni z kapely otestovat a všem vyšly testy negativní. Následně po Eurovizi kapela informovala o svém chystaném turné po Itálii, několik zastávek je již vyprodaných.