Loading...
VědaTechnika

Projekt Dotkni se vesmíru žákům umožní vyfotit si Zemi

Nikol Krištofová.

Projekt Dotkni se vesmíru odstartoval na den učitelů 28. března 2021. Cílem projektu je umožnit 42 týmům z různých základních a středních škol postavení vlastních stratosférických balónů, které budou moci vypustit do výšky až 30 kilometrů. Vypouštění balónů se plánuje na září a říjen 2021.

Za projektem Dotkni se vesmíru stojí Rostislav Konopa ze STEAM Academy, která se zabývá inovacemi ve školství. Díky projektu budou moci žáci například vyfotografovat zakřivení země a tím si dokázat, že je kulatá. Také si budou moci změřit různé fyzikální veličiny v reálném čase a zároveň si vyzkouší i další potřebné činnosti spojené s přípravou letu.

Stratosférické balóny se vypouští do stratosféry, to je jedna z vrstev atmosféry, která se nachází ve výšce 11 až 50 km nad povrchem moře. Okolo 25 až 35 km stratosféry je ozónová vrstva. Říká se jí tak, jelikož je v ní obsaženo mnoho částí ozónu, který chrání zemi před slunečními paprsky. Ozónová vrstva také způsobuje, že s přibývající výškou vzrůstá i teplota. Na začátku stratosféry zhruba do 30 km jsou až mínusové teploty, které následně začínají stoupat k 0°C. Stratosféra je zároveň relativně suchá a stabilní.

Ze stratosféry se také zjišťují meteorologické podmínky a podle nich se připravuje předpověď počasí. V Praze na Libuši je areál a budova Českého hydrometeorologického ústavu. Z té se třikrát denně vypouští meteorologické balóny do stratosféry a z dat z nich se určuje předpověď počasí. Právě hydrometeorologický ústav s projektem spolupracuje a podporuje ho.

Balóny se skládají z dvou částí. První je nafouknutý balón, obvykle plněný héliem nebo vodíkem. Na něj je zavěšena samotná sonda. Sondy z projektu Dotkni se vesmíru na rozdíl od ostatních stratosférických balónů obsahují mikroSD kartu, na kterou bude každých 15 sekund zaznamenaná fotografie. Sonda měří i teplotu, tlak, vlhkost, polohu (GPS) a výšku. Vysílá také signál, který dosáhne až na 100 km a její baterie vydrží 12 hodin.

Projekt můžete finančně podpořit na stránce https://www.donio.cz/dotknisevesmiru. Z celkových čtyř milníků je zatím dosažen první, díky kterému bude elektronika a technologie vyzkoušena v laboratorních podmínkách, aby vydržela i v atmosféře.