Loading...
Kultura

Tři Oscary získal film Země nomádů

Nikol Krištofová.

Uskutečnil se již 93. ročník udílení cen Oscarů. Jako tradičně se tato významná událost konala v Los Angeles v USA. Kvůli stále probíhající pandemii koronaviru bylo ale předávání rozděleno na několik míst, ze kterých byl zároveň přenášen živý přenos.

Nejvíce ocenění získal film Země nomádů. Ten vypráví příběh šedesátnice Fern, která se vydává v dodávce na cestu po Americe a potkává zajímavé novodobé kočovníky. Film si odnesl tři ocenění, a to v kategorii nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší herečka. Režisérkou filmu je Chloé Zhao, která má na kontě i film Jezdec a připravuje scénář k dlouho očekávanému filmu Eternals. Oceněnou herečkou se stala Frances McDormand.

Letošní ročník Oscarů byl pro organizaci skrz aktuální situaci komplikovaný. V původním datu 28.února nemohlo být udílení cen skrz stále špatnou situaci realizováno. Organizátoři přesunuli přenos na 25.dubna a doufali, že se to bude možné v tomto termínu uskutečnit v tradičním provedení s diváky.

Známé osobnosti z Velké Británie se i přesto nemohli osobně zúčastnit kvůli zrušeným mezinárodním letům. Původně pořadatelé nechtěli povolit online poděkování divákům, ale nakonec na naléhání osobností vytvořili náhradní řešení v podobě studia v Londýně a v Paříži. Finální večer tedy proběhl živě rovnou ze čtyř různých lokací – Dolby Theater (USA), Union Station (USA) a v již zmíněném Londýně a Paříži.

Mezi dalšími oceněními bylo drama The Father, kde v hlavní roli vynikl Anthony Hopkins a odnesl si za svůj výkon ocenění v kategorii nejlepší herec. Životopisný snímek Mank a drama Ma Rainey si odnesli po dvou oceněních. Nejlepší vizuální efekty získal akční film Tenet a nejlepším animovaným filmem byla Duše.