Loading...
Příroda

K Marsu byly během února vyslány tři družice, které budou zkoumat klimatické změny období

Nikol Krištofová

Léto 2020 bylo příznivé pro vesmírné plány na cestu k Marsu díky vhodnému seskupení planet. Únor roku 2021 se tedy do podvědomí lidí zapíše jako měsíc sletu sond (pozn. redakce umělá kosmická tělesa bez posádky), které mají dorazit k Marsu. Tři organizace se totiž rozhodly vyslat svoje sondy do vesmíru. Tělesa budou zkoumat roční období a klimatické změny po dobu zhruba 687 dnů.

První sondou, která dorazí k Marsu bude 9. února – sonda Amal od Spojených arabských emirátů. Druhou bude čínská Tchien-wen a to 10. února. Poslední sondou bude 18. února americká Perservance. Původně měla být poslána i sonda evropské ESA ve spolupráci s ruským Roskosmos, ale kvůli pandemii koronaviru se start odložil na zatím nestanovenou dobu.

Sonda Amal vznikla ve spolupráci Spojených arabských emirátů s několika zahraničními univerzitami. Z japonského vesmírného střediska Tanegašima ji raketa vynesla 20. července. Úkolem bude zkoumat z oběžné dráhy roční období a klimatické změny planety, a to v průběhu celého jednoho roku, tedy téměř 687 pozemských dnů. Také by její zkoumání mohlo dopomoct zjištění, kam zmizela voda z Marsu a proč se z dříve vlhké a teplé planety stala chladná a suchá.

Druhou sondou bude čínská Tchien-wen. Ta byla vynesena do vesmíru 23. července a podobně jako sonda Amal bude kroužit zhruba jeden marsovský rok na oběžné dráze. Po několika týdnech u Marsu má ale dojít k vypuštění vozítka s laboratoří. Ten by měl přistát na planině (poznámka red. oblast bez výrazného převýšení ) Utopia Planitia, pod kterou by se měla nacházet zásoba vodního ledu. Vozítko bude analyzovat horniny, magnetické pole a také radar, který je schopen proniknout pod povrch Marsu.

Poslední sondou, která má dorazit k Marsu je americká Perservance. Ta vyrazila 30. července a má v plánu rovnou přistát na povrchu, aniž by nějakou dobu strávila na oběžné dráze. K přistání by mělo dojít v kráteru Jezero. Sonda obsahuje vozítko a dron Ingenuity. Vozítko bude podobně jako to čínské analyzovat horniny, ale také je sbírat. Dron bude zkoumat okolí vozítka a kvůli více prašnému a řídkému ovzduší bude ve vzduchu vždy jen několik minut.