Loading...
Příroda

K již objeveným gigantickým dinosaurům přibyl další nově objevený druh

Nikol Krištofová.

Dinosauři jsou skupina živočichů obvykle zařazená pod plazy. Poprvé se objevili před zhruba 250 až 235 miliony lety v období druhohor a vyhynuli před 66 miliony lety při hromadném vymírání druhů. Například nejznámějším dinosaurem je Tyrannosaurus a mezi největší objevené patří Argentinosaurus. Nově k nim přibyl i dosud neobjevený druh nalezený v Argentině.

V lednu roku 2021 byla v Argentině objevena část kostry zatím neznámého dinosaura, který patří do skupiny sauropodů (býložraví dinosauři velkých rozměrů). Paleontologové objevili 24 částí ocasu a části prsní a pánevní kosti. Podle zatím objevených částí kostry by se mohlo jednat o větší druh než je Argentinosaurus.  „Jedná se o obrovského dinosaura. Očekáváme, že najdeme mnohem více částí kostry v následujících vykopávkách, abychom mohli určit, jak velký opravdu byl.“ podotkl paleontolog Alejandro Otero, který na vykopávkách spolupracuje s argentinským muzeem La Plata.

Nejstarší prokázané fosilie dinosaurů jsou staré 233 milionů let a byly nalezeny v Brazílii. To i částečně potvrzuje teorii, že dinosauři vznikli na jižní části superkontinetu Gondwana, přičemž toto místo odpovídá dnešnímu území Jižní Ameriky. Brzy se ale rozšířili po celém kontinentu. Fosilie byly nalezeny například i na území Evropy nebo Antarktidy, která tehdy byla mnohem příznivější. Poslední objevené fosilie jsou staré 66 milionů let, kdy došlo k hromadnému vymíraní druhů na konci období křídy (pozn. red. křída je označení období druhohor). Kromě rodové linie dnešních ptáků všichni dinosauři vyhynuli. K tomuto vymírání došlo pravděpodobně z důvodu dopadu asteroidu nebo vysoké vulkanické činnosti. Část pozemských živočichů a rostlin vymřela, zatímco například žraloků, rejnoků a želv přežilo až 80%.

Dinosauři se řadí mezi plazy a jejich dnešními potomky jsou ptáci. Stejně jako ostatní plazi byli vejcorodí (kladli vejce). Část dinosaurů měla peří, právě jejich potomky jsou dnešní ptáci, zbylí dinosauři měli kůži ztvrdlou podobně jako dnešní sloni. Stejně tak rozměry jsou různorodé. Některé druhy jsou malého vzrůstu, například Saturnalia s maximálně 1,5 metrem délky. Draví dinosauři byli obvykle rozměrů 5 až 10 metrů. Nejznámější dravý dinosaurus je nezpochybnitelně Tyrannosaurus. Ten měřil mezi 11 a 12 metry, jeho přední nohy byly zakrnělé a měl vyvinutější smysly než člověk, například rozpoznat jednotlivé body na dálku mohl až na 6 km, zatímco u člověka je to jen zhruba 1,6km. Tyrannosaurus je ale překvapivě pomalý, především kvůli jeho mohutnému tělu není schopen běžet rychle jako je uváděné v některých filmech. Naopak podle vědeckých zjištění běží podobně rychle jako nesportovaný člověk, tedy zhruba 27km/h. Největším dravým dinosaurem byl ale jiný dinosaurus a to Spinosaurus, který žil převážně ve vodě a měřil až 18 metrů.

Tyrannosaurus v porovnání s člověkem
zdroj: wikipedie

Mezi největší druh dinosaurů ale patří býložravý sauropodi. Vyznačovali se dlouhým krkem, malou lebkou a dlouhým mohutným ocasem. Vyskytovali se na všech pevninách, přestože především na území dnešní Severní Ameriky se jim příliš nedařilo. Naopak na území Evropy byli hojně rozšíření. Po dlouhou dobu byl za největšího sauropoda považován Argentinosaurus. Ten žil v místech dnešní Argentiny a dosahovat mohl až velikostí 36 metrů.