Loading...
Věda

Na českých školách je znovu zavedena distanční výuka 

Nikol Krištofová.

Kvůli zhoršující se koronavirové situaci došlo již na konci září k uzavření vysokých škol v nejhůře postižených krajích. Situace se i nadále zhoršovala, a tak došlo 5. října k uzavření i středních škol v určitých krajích. Diskuse vlády a epidemiologů z 8. října vedly k rozhodnutí, že budou uzavřeny i střední školy ve zbytku ČR, a to od pondělí 12. října do 2. listopadu. Pro základní školy to platí od středy 14. října a také do 2. listopadu. Jediné stále fungující zůstávají mateřské školy a praktické předměty na lékařských fakultách.

Distanční forma výuky je typem samostudia, kdy se studenti s učiteli a spolužáky spojují prostřednictvím videohovorů. Již na jaře tohoto roku byly na několik měsíců uzavřené školy, tehdy to ztížilo především přípravu na maturitní zkoušky a přijímací zkoušky. Situace je ztížená například i pro první ročníky vysokých škol, kdy se mnoho nových studentů nemělo šanci začlenit do kolektivu a seznámit s prostředím či s profesory. V září byla skupinou studentů naplánována demonstrace na 8. října za účelem projevení nesouhlasu s uzavřením vysokých škol. Demonstrace se nakonec neuskutečnila, jelikož bylo zakázané seskupování lidí. Jednou z týmu organizujících lidí je například studentka Emma Polomská, která potřebuje na podzim projít cvičením na vysoké škole jinak nebude připuštěna do laboratoří.

Zeptali jsme se na názor k aktuální situaci ve školství dvou studentů. „Distanční výuka mi nevyhovuje, protože se u toho špatně soustředí a úroveň je dost nízká. Na druhou stranu mám ale více času na jiné věci“ říká student Josef druhého ročníku VŠE. Podobný názor má i Nicolas, který je ze střední školy v Ostrově: „Spíše mi výuka nevyhovuje, tím že není nic, co by mě skutečně donutilo věci dělat. Například ráno nemusím vstávat, jelikož výuka je od osmi přes videohovor a když zaspím, tak se nic neděje, protože nastudovat materiály si mohu později. Také se nemůžu některých učitelů přímo zeptat, když něco potřebuji vědět.“

Nejnovější nařízení vlády se vztahuje i na studenty bydlící na kolejích nebo internátech. Studenti s trvalým bydlištěm v České republice se měli v úterý 13. října z kolejí odstěhovat zpět domů. Pro některé studenty je to nečekané rozhodnutí, jelikož z nějakého důvodu nemohou odjet. Student prvního ročníku ČVUT Jakub Bartoš z tohoto důvodu vytvořil petici a Otevřený dopis vládě, kde upozorňuje na nemožnost některých studentů se navrátit domů, ať už kvůli podmínkám ke studiu nebo z hlediska bezpečnosti lidí z rizikové skupiny.