Loading...
Kultura

75. ročník festivalu Pražské jaro je letos pro diváky zpřístupněn online

Tereza Dohnalová.

Kvůli koronavirové pandemii se 75.ročník mezinárodního festivalu klasické hudby, Pražského jara konal online. Pokud vás předchozí koncerty nebo i ty z letošního ročníku minuly, můžete si je stále zpětně přehrát na webu festivalu. Naleznete tam i výjimečný záznam z roku 1990 s dirigentem Leonardem Bernsteinem či závěrečný koncert České filharmonie pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši, který můžete sledovat i dnes 4. 6. 2020 živě ve 20:00 na ČT art. Pro diváky je připraveno provedení dvou pozdních Beethovenových kvartetů v úpravě pro smyčcový orchestr.

Jubilejní ročník započal téměř před měsícem 4. 5. 2020, záznamem francouzského symfonického orchestru Orchestre National du Capitole de Toulouse z ročníku předešlého, který se považuje za jeden z nejlepších ve Francii. 3. 6. 2020 byl k vidění již výše zmíněný záznam provedení Beethovenovy Deváté symfonie, kterou dirigoval Leonard Bernstein. Původně bylo toto provedení zamýšleno jako závěr celého festivalu, ale okolnosti tomu nakonec nepřály. 

„Leonard Bernstein vystoupil v letech 1946 a 1947 na prvních dvou ročnících Pražského jara, pak přijel opět až v roce 1990 (stejně jako zakladatelé festivalu Rafael Kubelík a Rudolf Firkušný) – na první svobodné Pražské jaro po čtyřech dekádách komunistické totality. Třetího června uplyne na den přesně třicet let od tohoto památného koncertu,“ říká na webu festivalu jeho ředitel Roman Bělor.

Speciální program má nachystaný i Český rozhlas Vltava. V průběhu celého Pražského jara 2020 vysílá v poledne archivní rozhlasové snímky z historie festivalu. Na chvíli zabrousíme i do minulosti a historie festivalu Pražské jaro. První ročník se konal v roce 1946, kdy se na vzniku této tradice podílel i tehdejší československý prezident Dr. Edvard Beneš. 

Festival se shledal s velkým úspěchem a Československo tak hostilo mnoho světoznámých umělců. Pokud by vás zajímalo, jak se festival v průběhu let vyvíjel, můžete pro více informací navštívit jejich oficiální stránky. Od úplného začátku má festival za své logo malé „f“, které navrhl český malíř, ilustrátor a typograf František Muzika. V roce 2005 se také dostalo mezi stovku ikon českého designu 20. století v Czech 100 Design Icons. Pražské jaro je zároveň „považováno za průkopníka v oblasti vizuální prezentace“, jak je uvedeno na jeho webu.