Loading...
Věda

Projekt Chytrá karanténa – hlavní informace jednoduše

Tereza Dohnalová.

Chytrá karanténa je soubor daných postupů a opatření, který má zajistit omezení šíření viru COVID-19. Prvně se projekt začal testovat na jižní Moravě a od 1. 5. 2020 funguje ve všech krajích. Jeho cílem je včas izolovat nakaženou osobu, určit s kým byla posledních pět dnů v kontaktu a následně zajistit jejich testování. Na projektu spolupracovalo Ministerstvo zdravotnictví, Armáda ČR, Ministerstvo obrany a Integrované záchranné složky ČR i soukromého sektoru.

A proč „chytrá“ karanténa? Systém totiž využívá digitální technologie, díky kterým bude krajská hygienická stanice se souhlasem testovaného moci využít jeho mobilní data od operátorů k vytvoření tzv. vzpomínkové mapy. Zjednodušeně řečeno tak podle mobilu zjistí, kde a kdy daná osoba byla. Pro přesnější dohledávání osob, které se vyskytli v blízkosti nakaženého, vznikla mobilní aplikace eRouška. Ta si díky Bluetooth technologii pamatuje ostatní uživatele eRoušky, se kterými jste byli v kontaktu.  V praxi to tedy znamená, že když byste se nakazili virem COVID-19 můžete hygienické stanici poskytnout i seznam lidí, které jste mohli potencionálně nakazit.

Jak to tedy celé probíhá? Pokud se člověk dozví, že je nakažený, kontaktuje ho hygienická stanice, kterou má každý kraj. Pokud dá zároveň souhlas ke zpracování svých mobilních dat od operátorů, hygienik provede již výše zmíněné kroky. Lidé, kteří byli s nakaženou osobou v kontaktu, jsou informováni a uvrženi do karantény, následně jim je proveden test na přítomnost viru. Udělit souhlas k využití dat není povinné, ale může usnadnit práci hygienickým stanicím. Sama vzpomínková mapa má zmizet do 6 hodin po vytvoření.

Kromě eRoušky je částí systému Chytré karantény i mobilní aplikace Mapy.cz, která může svým uživatelům zaslat upozornění, že jim hrozí zvýšená pravděpodobnost nakažení. Je také důležité říci, že České republika není prvním státem, který zavedl takováto opatření, systémy na podobném principu existují již v Korejské republice a Singapuru.

Avšak vzhledem k nízkému nárůstu nakažených poslala část hygieniků vládě otevřený dopis, ve kterém zdůrazňuje, že při aktuálním stavu chytrá karanténa vyhledávání osob, které byly ve styku s nakaženým, neurychlí. Třetí květnový týden pak poslala komise Poslanecké sněmovny pro použití odposlechů žádost Ministerstvu zdravotnictví o přístup k datům využívaných projektem Chytrá karanténa. „Poslanci chtějí zkontrolovat celou cestu dat občanů od krajských hygienických stanic, přes společnost Keboola až po ministerstvo zdravotnictví,“ říká předseda komise Tomáš Vymazal z Pirátů Českému rozhlasu.