Loading...
Kultura

Živé koncerty můžete sledovat z domova, díky projektu Kultura do domu

Nikol Krištofová.

Za posledních několik dní a týdnů se v České republice znepříjemnila životní situace mnoha lidem kvůli pandemii koronaviru. Většina z nich je nucena pobývat doma, nemohou pracovat, ani si užívat svých koníčků. Jednou z věcí, která lidem chybí je i kultura. A proto před několika dny vznikl projekt pojmenovaný Kultura do domu.

Cílem projektu je lidem zpříjemnit pobyt doma v karanténě živými koncerty kapel a zpěváků. S nápadem přišel David J. V. Schöbl z Blue lune Productions. “Když se ze dne na den změnila situace, přemýšlel jsem, co bude dál a čím bych mohl pomoci lidem okolo sebe. Šít dobře neumím, zato se delší dobu zabývám živými přenosy a po pár dnech přemýšlení jsem si uvědomil, že jednou ze skupin lidí, kterých se změna pravidel výrazně dotýká, jsou hudebníci, divadelníci.” Hlavním producentem je pak Robin Suchánek.

Karanténa se dotkla mnoha hudebníků a tohle je způsob, jakým můžou zpříjemnit čas lidem, i dělat, co je baví. Důležitá jsou i bezpečností pravidla na místě. Tam se pravidelně kontroluje teplota a samozřejmě se nosí roušky. Pouze při samotném vystoupení nemají někteří členové kapely roušky, protože by to bylo technicky nemožné (například dechové nástroje). Samotné živé přenosy jsou zdarma a jsou ke shlédnutí na youtube, oficiální facebookové stránce a například i webu novinky.cz. Možnost, jak podpořit nejen kapelu, ale i ostatní členy týmu, je v koupi virtuální vstupenky na goout. Cena vstupenky není pevně daná.

První koncert do obýváků byl v pátek 27. března, kdy vystoupili Pietro Falcone s principálem Filipem Prechtlem a bubeníkem Martinem Judasem z brněnského klubu m13. Druhý koncert byl z pražského rock café kapely Circus Brothers. Program na následující dny se mění podle situace, ale zatím nejbližším koncertem má být v úterý 31. března I Love You Honey Bunny. Aktuální informace a program je s předstihem uveden na facebookové stránce Kultura do domu.

 

Zdroj: Adi Kavazovic