Loading...
Kultura

Novoroční oslavy aneb jak se slaví odchod roku ve světě

Každoročně se v Praze 1. ledna pořádá Novoroční ohňostroj. Letos tomu ale bylo poprvé jinak, magistrát hlavního města totiž připravil Novoroční videomapping, tedy světelné promítání na budovy. Pražané se ale dočkali i klasického ohňostroje, a to díky vedení Prahy 2, které ho nechalo uspořádat na Nuselském mostě.

Sydney; Zdroj: B. Esposito

Mezi prvními oslavili Nový rok v Austrálii a na Novém Zélandu. Jako každý rok, i letos se obyvatelé Sydney dočkali velkolepého ohňostroje. Ten se konal i přes vysoké teploty a požáry v celé Austrálii. Obyvatelé dokonce vytvořili petici proti ohňostroji, kterou podepsalo až 250 tisíc lidí. Oslavy v Sydney začaly ohňostrojem pro rodiny s dětmi v podvečerních hodinách, a pak přišla na řadu světelná show a na závěr se konal již zmiňovaný půlnoční ohňostroj, který byl odpálen z mostu Harbour Bridge. Další australská města, například Canberry, ohňostroje kvůli požárům zrušila.

Velkolepě byl nový rok zahájen i v Asii. V Soulu se konalo tradiční zvonění na bronzový zvon a po něm následoval půlnoční ohňostroj. V Honkongu, který byl poslední dobou zmítán protesty, se demonstrace utišily a pro obyvatele byla přichystaná světelná show.

Moskva; Zdroj Denis Tyrin

Emirát Rás al-Chajm si přichystal ohňostroj dlouhý až čtyři kilometry podél pobřeží, který byl navíc odpálen drony. Ani Evropa v oslavách nezahálela. V Moskvě se konal ohňostroj, v Paříži ohňová show. V Londýně nový rok oznámil Big Ben.

Oslavy se nevyhnuly ani USA. V New Yorku se oslavovalo na Times Square, kam dorazilo zhruba milion lidí. Účastníci si spolu zazpívali slavné písně a o půlnoci se na ně snesly tisíce konfet.