Loading...
Kultura

Nominace na Zlaté Glóby

V lednu 2020 se uskuteční již 77. výroční předání ocenění Zlatý Glóbus. Odehraje se tak v neděli 5. ledna večer v Los Angeles. Večerem bude již popáté provázet komik Ricky Gervais a 9. prosince, představila asociace zahraničních novinářů své nominace. Nominace se týkají nejen filmového světa, ale i toho televizního.

Nominují a hlasují členové asociace zahraničních novinářů. Těch je zhruba 90 a působí v Hollywoodu. Letos navíc budou zahrnuty dvě bonusové kategorie. V první získá Tom Hanks Zlatý Glóbus za celoživotní přínos kinematografii, druhý Zlatý Glóbus – nové ceny Carol Burnettové – získá komička Ellen DeGeneresová.

Šest nominací získal snímek Manželská historie, po něm s pěti nominacemi je film Íránčan. O nejlepší drama bude kromě snímku Manželská krize a Íránčan dále soupeřit thriller Joker, Dva papežové a 1917. Dále se v kategorii nejlepší komedie utkají filmy jako Tenkrát v Hollywoodu, Rocketman nebo Jojo Rabbit. Zajímavou kategorií je také Nejlepší originální píseň. Tam se tentokrát objevily písně z Cats, Ledového království, Rocketmana, Lvího krále a Harriet.

Rozhodně nemůžeme opomenout ani televizní nominace. O nejlepší televizní drama se utkají Sedmilhářky spolu s Bojem o moc, Korunou, Na mušce a The morning show. V kategorii minisérie nikoho nepřekvapí nominace seriálu Černobyl.

V České republice můžeme živý přenos Zlatých Glóbů sledovat už 6. ledna ve dvě hodiny ráno.