Loading...
OstatníKultura

Proběhl 15. ročník Dětského činu roku

Amálka Novotná.

I děti dokážou konat hrdinské skutky. Vítězové patnáctého ročníku projektu Dětský čin roku 2019 jsou toho nepochybným důkazem. Za skutky plné odvahy, soucitu a všímavosti vůči okolí byli oceněni při slavnostním vyhlášení 5.12. 2019, jež se každoročně koná na Staroměstské radnici v Praze.

Chlapec zachraňující život kamarádovi, dívka, která i přes vlastní nelehký osud pomáhá druhým v dětském domově, nebo další děti, jimž nejsou lhostejné životy druhých. To jsou hrdinové, jejichž příběhy v projektu Dětský čin roku zaujaly nejvíce.

Do patnáctého ročníku tohoto projektu přišlo letos přes 580 příběhů. Soutěžilo se v sedmi kategoriích – Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc na netu a Pomoc starším lidem. O vítězích rozhodly samy děti prostřednictvím internetového hlasování.

Pro představuje si můžete níže přečíst dva příběhy, které byly do soutěže zapojeny.

Robert Lebeda (12 let): Nehoda
ZŠ U Krčského lesa, Praha 4

Robert s Pavlem jeli o prázdninách na koupaliště. Pavel se rozhodl, že trumfne Roberta a přeplave celý bazén pod vodou. Skočil do vody, podplaval i zábradlí, které odděluje plavce a neplavce, doplaval až ke schůdkům, ale už se nedokázal vynořit. Když se snažil dostat nad hladinu, nalokal se vody, chvíli na to se přestal hýbat, nedýchal a na obličeji krvácel. Robert s ostatními kamarády jej vytáhli  a Robert začal s resuscitací včetně umělého dýchání. Po několika minutách se Pavel probral, Robert mu ošetřil i rozseklé obočí a s kamarády přivolali pomoc. Pavel poté strávil den v nemocnici, kde Robertovi lékař řekl, že svému kamarádovi zachránil život.

Pomoc ostatním
Laura Čurejová (9 let): Laura

ZŠ Prostějov

Laura ještě donedávna bydlela s rodiči a pěti sourozenci na vesnici. Po požáru jejich domu, který Lauře způsobil jizvy na rukou, se dostala do dětského domova. Pomáhá tam bratrovi s úkoly a mladším dětem rovněž s oblékáním či sprchováním. Čte jim také pohádky a rozdává pro potěšení obrázky, které ráda maluje. Také občas chodí zpívat písničky babičkám z nedalekého domova důchodců. Laura se někdy vídá s tatínkem, který za ní a jejími sourozenci občas přijde na návštěvu. Stýská se jí ovšem po mamince, kterou už dlouho neviděla.