Loading...
Věda

Fyzikální čtvrtky na FELu

Nikol Krištofová.

Na podzimní semestr si fakulta elektrotechnická ČVUT znovu připravila sérii přednášek pro veřejnost. Tato akce se stejně jako v minulých letech nazývá Fyzikální čtvrtky. A jak již název vypovídá, jedná se především o fyzikální témata.

První podzimní přednáška se odehrála na začátku října, 3.10.. Ta byla na téma Model akčního potenciálu v nervových buňkách – o čem Hodgkin a Huxley nemluví. Od té doby je každý čtvrtek další přednáška na jiné téma. Tento čtvrtek, 28.11., mluvil ing. arch. Ivan Havlíček o Kvazarech – nejvzdálenějších objektech ve viditelném vesmíru. Kvazary jsou velice vzdálené objekty, nejbližší k nám je až nějakých 700 milionů světelných kilometrů daleko. Nejvzdálenější je zatím objeven ve vzdálenosti 9 miliard světelných let daleko a je viditelný jen díky galaxii nacházející se mezi námi a tímto kvazarem, která ho opticky přibližuje. Vzdálenost 9 miliard světelných let je totiž již za hranicí pozorovatelného vesmíru. Právě kvazary ale velmi pomáhají astronomům, jelikož díky nim mohou spatřit, jak vypadal vesmír před spousty let. Důvod toho je celkem prostý. I světlo vzdálenost 9 miliard světelných let letí velmi dlouho. Než se tedy dostane k nám, nejenže kvazar už dávno neexistuje, ale my máme možnost pohlédnout 9 miliard let do minulosti. Díky tomu vědci zjišťují, jak tehdy vypadal vesmír, co za látky v něm byly atd.

Co ale vlastně jsou kvazary? Jde o velmi jasně zářící objekty, co v pravidelných intervalech vysílají rádiové záření. Fungování kvazarů není dosud plně odhaleno, hlavně kvůli jejich vzdálenosti. Předpokládá se ale, že jsou pozůstatky zaniklých galaxií a v jejich středu se nachází rotující černé díry.

Další tématem bude Černobyl – seriál a realita. Přednášet bude Ing. Dana Drábová, Ph.D. a přednáška se odehraje ve čtvrtek 5. prosince. Každá z těchto přednášek se koná v druhém patře fakulty elektrotechnické, v přednáškové místnosti 209. Začíná se v 16:15. Na fakultu se dostanete nejlépe pěšky ze zastávky Dejvická.