Loading...
Technika

Elon Musk představil Cybertruck

Nikol Krištofová.

Již delší dobu se mluvilo o pickupu od společnosti Tesla Elona Muska. Mělo jít o futuristické bezpečné auto. A právě před několika dny byl automobil oficiálně představen nejen fotkami, ale i živou prezentací s přítomností vedoucího designéra i samotného Elona Muska.

První zmínka o futuristickém pickupu se objevila už v roce 2012, kdy Elon Musk uvedl svou představu elektromobilu, který bude lepší než dokonce i Ford F-250. O dva roky později pak podotkl, že do čtyř let začnou přípravy na výrovu Tesla pickupu. A opravdu na konci letošního roku, 2019, jsme se dočkali jeho slavnostního představení. Automobil dostal název Cybertruck. Je specifický svým designem. Hlavním prvkem je exoskelet (vnější kostra), který je tvořen pevnou nerezovou ocelí a specifickým sklem od Tesly. Obojí má zaručovat cestujícím maximální bezpečí. Automobil uveze až 1500 kilogramů a za sebou zvládne táhnout dalších 6000 kilogramů. Je tedy vhodný do téměř každé situace, navíc má i možnost snížení či zvýšení podvozku. Interiér je minimalistický, obsahuje šest sedadel a také umělou inteligenci, kdy auto může jet bez řidiče.

Před několika dny, 21. 11., se odehrála dlouho očekávaná prezentace. Ta byla vysílána i živě a zúčastnil se jí nejen Elon Musk, ale i hlavní designér Franz von Halzhausen. Na důkaz bezpečnosti vozu chtěli provézt několik testů. V prvním Halzhausen několikrát uhodil do skla kladivem, přičemž na pohled se nic nestalo. Když se ale při druhém testu pokusil hodit na sklo kovovou kouli, která se podle odhadů měla odrazit, došlo k nečekanému. Koule rozbila sklo a dostala se dovnitř automobilu. Dokonce i samotný Elon Musk byl situací šokován a potichu si povzdechl „oh my fucking god“. Při druhém pokusu na zadním skle došlo ke stejnému následku rozbití okna. Vedoucí designér se pokusil následně nenápadně odejít z pódia a Elon Musk se snažil situaci zlehčit komentáři.

O několik dnů později se Musk vyjádřil na svém twitterovském účtu. „Yup. Sledgehammer impact on door cracked base of glass, which is why steel ball didn’t bounce off. Should have done steel ball on window, *then* sledgehammer the door. Next time …“ (Jo. Náraz palicí do dveří poškodil základnu skla, a proto se ocelová koule neodrazila. Měli jsme nejprve hodit koulí a PAK mlátit kladivem do dveří. Tak příště). Celá situace ale pouze přitáhla další pozornost k Cybertrucku a předběžně se zaregistrovalo k jeho koupi už zhruba 200 000 zájemců.