Loading...
Příroda

Nejohroženější zvíře planety, aneb dva poslední nosorožci bílý

Amálka Novotná.

Od roku 2018, kdy umřel poslední samec severního poddruhu nosorožce bílého, žijí na světě pouze dvě poslední samice Nájin a Fatu. To dělá z tohoto zvířete nejohroženějšího živočicha naší planety.

Nosorožci bílí nebo také nazýváni širokohubí jsou po slonovi druhým největším suchozemským savcem. Na délku měří i čtyři metry a jejich váha se pohybuje kolem dvou tun. První roh můžou mít dlouhý až jeden metr, druhý mají zakrnělý. Právě kvůli této ozdobě je počátkem roku 2008 nosorožec bílý severní ve volné přírodě oficiálně vyhynulý a tvoří ho poslední dvě samice Nájin a Fatu. Obě patří české zoologické zahradě Dvůr Králové. Nyní však žijí v Keňské rezervaci. Dalším důvodem, proč tato zvířata vymírají, je ničení jejich přirozeného životního prostředí, tedy africký plání. Ještě v roce 1960 bylo na Zemi 2000 kusů. O dvacet let později jich zbylo jen 15.

Jak v dnešní době, tak i v minulosti se věřilo, že všelijaké medicíny z nosorožčích rohů léčí rakovinu a mnoho dalších vážných nemocí. Je to ale jen pytlácký trik. Pouze jeden kilogram rohu stojí až 130 000 dolarů. Kvůli takto vysokému výdělku pytláci stále přibývají. Povětšinou uříznou jen část zvířete a celé zbylé tělo nechají na místě. Tato činnost je samozřejmě trestná. Ochránci přírody se snaží takovýmto situacím předejít tím, že roh odstraní sami. Nosorožec pak není takovým lákadlem.

Jelikož si vědci mysleli, že by mohla některá ze zbylých samic zabřeznou v přirozeném prostředí, v roce 2009 byla celá skupinka převezena do Keňské rezervace. Jeden samec však v přírodě nepřežil, a tak byl zbytek dopraven nazpátek do zoologické zahrady.

V polovině prosince 2014 uhynul v zoologické zahradě v San Diegu další samec jménem Angalifu na rakovinu. O čtyři roky později zemřel poslední samec Sůdán. Příčinou byla vážná infekce v noze, kvůli níž musel být nakonec utracen.

I přesto, že je zvíře na pokraji vyhynutí a není moc veliká šance na udržení druhu, Zoologická zahrada Dvůr Králové se snaží o spáření Nájin a Fatu s některým z jedinců jižního poddruhu, který je nejhojnější na světě- sčítá kolem 20 000 jedinců. Zatím ale bez výsledku.