Loading...
Kultura

StarDance slaví 10 let

Tereza Dohnalová.

Již od roku 2006 můžeme trávit sobotní večery od začátku podzimu po čas adventní s profesionálními tanečníky a slavnými hvězdami. V taneční televizní show StarDance …když hvězdy tančí, můžete sledovat, jak váš oblíbený herec, moderátorka, zpěvačka či sportovec zápolí se standardními a latinskoamerickými tanci. Přitom se snaží získat si vaši přízeň a vy jim můžete na oplátku poslat svůj hlas pomocí SMS a tím jim prodloužit tento, pro ně jistě nezapomenutelný zážitek. Co se ale za těchto třináct let a deset řad změnilo, co zůstalo stejné? Pojďme se nyní na pár takovýchto zajímavostí společně podívat.

Večerem provází Marek Eben a Tereza Kostková, kteří uváděli každý díl a to bez výjimky. Možná jste také jako já chvíli pochybovali o svých matematických schopnostech, když vám došlo, že číslo deset se nerovná číslu třináct. Jak je tedy možné, že teprve v roce 2019 slavíme desátý ročník této show? Jednoduše proto, že v roce 2011, 2014 a 2017 žádná StarDance nebyla. Dalším důležitým faktem stále zůstává, že StarDance ve skutečnosti není tak úplně StarDance, ale britský televizní pořad Strictly Come Dancing. Česká televize si od BBC zakoupila licenci a začala na pořadu pracovat. Zahraniční studia nejvíce nadchl náš nápad přidat do show charitativní večer a nyní se to pokouší zavést i v jiných zemích.

Takzvaný manuál od BBC říká, že by taneční páry měly začít s přípravou již šest týdnů před vysíláním prvního dílu, nebo by se měl každý naučit alespoň tři tance. Nutno tedy dodat, že za touto noblesou se skrývá velmi tvrdá dřina. StarDance se také nenatáčela celou dobu na jednom místě. V roce 2010 se místo v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště začala natáčet na Barrandově. Kvůli velkému počtu nových filmových zahraničních zakázek, pro které byly potřeba další filmové ateliéry, se však musela v roce 2018 opět vrátit do Křižíkova pavilonu.

Na všechny páry dohlíží hlavní choreograf, který musí zajistit, aby tanec zůstal tancem a aby se kameramani nemuseli zavěsit na strop jen pro dobrý záběr. Nesmíme také opomenout odborného poradce, který pomáhá s výběrem profesionálních tanečníků a páruje známe osobnosti s jejich partnery. Když už jsme se dostali do backstage, tak by bylo na škodu nezmínit, že na šaty tanečnic se někdy spotřebuje až několik tisíc malých ozdobných kamínků.

A teď již k letošnímu ročníku. Slavnostní zahájení a téma prvního dílu byla pocta legendě, tedy Karlu Gottovi. V druhém kole netančily páry na pódium sami ale přizvaly si takzvanou company neboli další páry profesionálních tanečníků. Tuto sobotu se můžete těšit na pohádkový večer a benefiční večer by měl proběhnout v sedmém kole.

Za poslední dva týdny jsme se museli rozloučit s tanečními páry číslo 4 a 10, tedy s Tonyou Graves a Michalem Burešem a Norou Fridrichovou s Janem Kohoutem. Mezi další účinkující patří Matouš Ruml, Jakub Vágner nebo Xindl X a mnoho dalších. Pokud jste nestihli nějaký díl, můžete zavítat přímo na stránky České televize. Stačí kliknout zde.

(autorem fotky je Česká televize)