Loading...
Kultura

Zemřel Karel Gott

Nikol Krištofová.

Karel Gott byl nepochybně ikonou české pop hudby. Byl jedním z nejznámějších zpěváků z celé České republiky a i bývalého Československa. Během svého více jak šedesátiletého působení na hudební scéně sesbíral 42 Zlatých slavíků. Získal i mnoho mezinárodních ocenění a dokonce se umístil na prvních příčkách německé a ruské hitparády.

Narodil se 14. července 1939. Původně se chtěl stát malířem, ale poté co nebyl přijat na uměleckou školu v Praze, šel studovat obor elektromontéra. Po večerech se věnoval hudbě a zpěvu, vystupoval v kavárnách a barech a snažil se prosadit v soutěžích. To ale začalo působit nedostatkem času na jeho práci elektromontéra a proto se v roce 1960 rozhodl začít naplno věnovat práci zpěváka. Průlom v jeho kariéře nastal díky písni Oči sněhem zaváté, kterou pro něj napsali Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem. Díky této písni se dostal na vrchol hitparády a dokonce získal i svého prvního Slavíka.

V roce 1967 odletěl na více jak půl roku do USA. Během jeho pobytu tam získal mnoho nových zkušeností nejen s vystupováním před diváky, ale i ve zpěvu v novém jazyce. Za těchto půl roku se mu podařilo vydat jeho první album, které se okamžitě stalo oblíbeným. O rok později se zúčastnil Eurovision, která ho vynesla do podvědomí diváku celé Evropy a začal podnikat mezinárodní turné. Vyprodané koncerty měl nejen v Československu, Německu, ale i v Asii. V novém miléniu již tolik necestoval, věnoval se více koncertům v ČR a svým mladším dcerám. Během let 2010 až 2014 vydal šest nových alb. V roce 2015 musel ale na rok přerušit koncerty kvůli zdravotním problémům.

Ještě na jaře roku 2019 vystoupil naposledy před diváky. V květnu dokonce nazpíval duet se svou dcerou Charlotte k jejím narozeninám. V září se objevily zprávy, že trpí akutní leukémií a krátce potom, 1. října nemoci podlehl v kruhu rodiny.

Smrt Karla Gotta zasáhla téměř všechny obyvatele v česku. Poslední rozloučení fanoušků se odehrálo v pátek 11. října v paláci Žofín. Někteří dokonce na místě i přespávali, aby se na ně dostala včas řada. Během pátku dorazilo až 50 tisíc fanoušků. Oficiální rozloučení se konalo v sobotu 12. října v katedrále sv. Víta. Pohřeb se po dohodě s rodinou konal se státními poctami. Na ten dorazila nejen rodina, ale i mnoho slavných osobností a politiků. Proslov přednesla i Gottova dlouholetá přítelkyně a slavná herečka Jiřina Bohdalová. Zakončení rozloučení se pokusila na žádost samotného Karla Gotta odlehčit. ,,Karel by mi neodpustil, kdybych svou řeč alespoň maličko neodlehčila. Tak tedy, Karle, počítej tam se mnou a drž mi místo! Mám pro tebe opravdu báječnej židovskej fór. Budiž ti země lehká, miluju tě a  nejsem v tom sama. Tvoje Bohdalka.”