Loading...
Kultura

Signal festival 2019 přišel o jednu ze svých tras

Nikol Krištofová.

Od čtvrtka 10.10. do neděle 13.10. se konal každoroční říjnový signal festival. Stalo se tak již po sedmé a každý rok přitahuje stále víc návštěvníků. Letos se očekávalo až 600 000 diváků. Podobně jako předcházející roky trval čtyři dny a letos byl na téma pádu Berlínské zdi, sametové revoluce a konec Železné opony.

V roce 2010 se konal videomapping k 600. výročí Staroměstského orloje, který velmi zaujal diváky. Po tomto úspěchu se Martin Pošta spolu s uměleckou skupinou The Macula rozhodli založit právě Signal festival. Jeho první ročník se konal v roce 2013 a dorazilo na něj zhruba čtvrt milionu diváků. Návštěvnost festivalu pomalu vzrůstala a s tím v roce 2015 přibyla i první placená expozice. O rok později dorazilo rekordních 578 000 diváků. Kromě dvou expozicí byly ostatní zdarma přístupné. Větší změny nastaly v posledních dvou letech, 2017 a 2018. Tehdy byly otevřené nové trasy na Vinohradech a v Karlíně.

Poslední, tedy letošní ročník, přišel o jednu ze zažitých tras na Vinohradech. Oproti předchozím rokům bylo i méně expozicí. Téměř polovina z nich navíc byla placená. Zdarma byla návštěvníkům poskytnuta mapa instalací, která ovšem příliš nezaujala. Mnohokrát ukazovala špatné informace nebo nefungovala vůbec. I přesto si mnoho návštěvníků tento festival užilo. Letos s ním byly poprvé spojeny i akce přes den a to především pro děti. Součástí bylo i promítání filmů a přednášky. V kině Světozor byli pomocí filmu diváci seznámeni s expozicemi.

Pokud jste nestihli letošní ročník, tak nezoufejte. Příští rok nás znovu čekají v říjnu čtyři dny plné světel a expozicí.