Loading...
Kultura

Od soboty 5.10. je možné posílat přihlášky do Zlatého Ámose

Slávek Hrzal.

Pátý říjen je od roku 1994 Světovým dnem učitelů. Zároveň je to den, kdy už tradičně začíná nový ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR Zlatý Ámos. Na dotaz, proč si organizátoři Zlatého Ámose vybrali právě Světový den učitelů, odpovídá ředitel ankety Slávek Hrzal takto: „Zlatý Ámos je o dva roky starší, Světový den učitelů si tedy vybral nás. Už zahájení prvního ročníku bylo začátkem října. Naše anketa tak hezky spojuje dva významné svátky učitelů, světový a český (28. března).“

Slavnostní zahájení za přítomnosti ministra školství a nositelů titulu Zlatý Ámos bude v Národním pedagogickém muzeu v Praze v úterý 8. října, ale už od soboty 5. října je možné posílat přihlášky.

Pravidla pro podání přihlášky jsou od prvního ročníku stejná. Přihlásit pedagogy mohou pouze žáci ZŠ a studenti SŠ. Do přihlášky musí napsat stručnou charakteristiku svého kandidáta, popsat jednu společně prožitou příhodu a sehnat podpisy 100 osob, které s přihláškou souhlasí. Podepsat se mohou nejen žáci školy, ale i rodiče žáků, kolegové nominovaného kantora, bývalí žáci atd. Prostě všichni, kteří nominovaného znají a doporučují.

Všechny správně podané přihlášky postupují do regionálních kol. „V regionálních kolech se poprvé osobně setkáme se všemi nominovanými a jejich žáky. A chceme učitelkám a učitelům především pogratulovat k vítězství,“ říká ředitel ankety. Podle názoru organizátorů všichni nominovaní vyhráli u svých žáků a studentů, tedy u těch, se kterými se denně potkávají ve škole a prožívají s nimi nejen věci hezké, ale i složité a nepříjemné. „Vítězství u vlastních žáků je to nejdůležitější. Pak už jde jen o to, vybrat v regionálních kolech, semifinále a finále jednoho Zlatého Ámose, reprezentanta všech nominovaných,“ dodává Hrzal.

Pravidla, přihlášku a další informace o 27. ročníku ankety Zlatý Ámos najdete na www.zlatyamos.cz.