Loading...
OstatníKulturaReportáže

Mediální gramotnost – projekt Demagog.cz

Georgia Hejduk

V takzvané postfaktické době, kdy nám světem proudí různé alternativní výklady, nepravdy či dezinformace, je velmi důležité nezapomínat na fakta a pravdu. O to se snaží projekt Demagog.cz, který ověřuje výroky politiků.

Historie

Projekt Demagog.cz vznikl v roce 2012, následoval tak úspěšný slovenský projekt Demagog.sk, který byl vytvořen studenty Masarykovy univerzity v Brně Matejem Hruškou a Ondrejem Lunterem. Českou odnož pak založila Tereza Skládanková, studenta fakulty sociálních studií v Brně.

Projekt je inspirován úspěšnou a Pulitzerovou cenou oceněnou stránku Politifact.org, která v Americe ověřuje výroky politiků. Další stránkou, která ve Spojených státech působí na podobné bázi, je například stránka Factcheck.org.

Za dobu existence projektu byl oceněn řadou ocenění: například v roce 2012 získal Novinářskou cenu Google za inovativní občanskou online žurnalistiku. Opakovaně se pak umisťuje v TOP 10 v kategorii Veřejná služba. V roce 2013 skončil dokonce druhý v kategorii Projekt roku.

Jak to funguje?

Projekt se snaží o ověřování výroků politiků, a to pomocí vlastní a unikátní ověřovací metody. Základem této metody je rozdělení výroky do čtyř různých kategorií.

  • Pravda – výrok který je pravdivý, nebo u něj je u číselných údajů minimální odchylka.
  • Nepravda – výrok není pravdivý, protože je fakticky špatně.
  • Zavádějící – výrok je v podstatě pravdivý, ale je použit v zavádějícím kontextu či ve snaze dokázat nepravdu.
  • Neověřitelný výrok – výrok nelze ani potvrdit ani vyvrátit.

Výroky jsou hodnoceny analytiky a pak následně přezkoumávány, než jsou vypuštěny do světa. Tímto je zaručena velmi nízká chybovost. Dalším důležitým faktorem je takéfinanční a politická nezávislost. Demagog nepřijímá peníze od politických subjektů a všechny finance se dají vysledovat na transparentním účtu. Stážisté se řídí etickým kodexem a měli by být politicky nezávislí.