Loading...
Věda

Nová naděje pro lidstvo?

Nikol Krištofová.

V roce 2015 byl objevený nový červený trpaslík K2-18 vzdálený 124 světelných let od Země. Nachází se v souhvězdí lva. Ve stejnou dobu byly objeveny i jeho dvě obíhající planety K2-18b a K2-18c. První zmiňovaná, K2-18b, začala téměř okamžitě zajímat všechny vědce, jelikož se nachází v tzv. obyvatelné zóně.

Termín obyvatelné zóny se užívá pro oblast kolem hvězdy, v níž by se mohl vyskytovat život. Na kosmická tělesa v této oblasti dopadá dostatek záření, aby nebyly vysoké ani velmi nízké teploty. Planet, které splňují tyto podmínky, není mnoho, pouze zhruba 50. Všechny jsou podrobně zkoumány, zda se na nich nenachází voda a tím by nabídly mnohem lepší zázemí pro život.

K2-18b je právě jednou z planet, které se vyskytují v obyvatelné zóně. Teploty se tam pohybují mezi 0°C a 40°C. Problém může být, že červení trpaslíci vyzařují příliš velké množství ultrafialového a rentgenového záření. A také není známé přesné složení atmosféry. Může tedy nastat skleníkový efekt, kdy reálné teploty jsou až v řádech stovek stupňů vyšší. Na Venuši je například konečná teplota o 500°C vyšší.

Objevená planeta je zhruba 8x větší než země. Také má o několik desetin silnější gravitaci a o 50% hustší atmosféru. V posledních několika dnech tam dokonce byla objevena voda. Veřejnost se z objevu raduje, vědci ji přesto usměrňují. Procento vody v atmosféře K2-18b převládá nad ostatními látkami, druhou nejčastější je pak dusík. Prostředí planety by se tedy dalo trochu přirovnat moři, jen s větším tlakem a mnohem větší tmou. I tak je ale možné, že se zde nějaký život vyvinul. Vědci budou v následujících týdnech testovat planetu na biomarkery, které jim mohou dokázat, zda se zde nachází nějaký život nebo ne.