Loading...
OstatníTechnika

Záhadné zmizení laboratoře

Nikol Krištofová.

Záhada Baltského moře. Tak by mohli němečtí vědci a policie nazývat nedávnou událost, kdy jim ze dna moře zmizela několik set kilogramů vážící laboratoř. Kdo ji ukradl a jak se mu to podařilo se zatím neví.

Boknis Eck byla německou výzkumnou stanicí, fungující již od roku 1957. Šlo tedy o jednu z nejstarších funkčních laboratoří. Nacházela se v hloubce 22 metrů v Baltském moři, téměř dva kilometry od pobřeží. Sbírala mnoho důležitých údajů jako například salinitu, teplotu vody a koncentraci látek. Její okolí bylo dokonce zakázanou oblastí, přístup byl odepřen všem plavidlům a nepovolaným osobám.

Dne 21. srpna dostali vědci poslední zprávu. Napřed se domnívali, že došlo k selhání komunikačních zařízení. Bylo pro ně tedy obrovským překvapením, když na dně moře nalezli pouze roztrhané kabely. Možnost, že ji odnesl proud nebo bouře se zdá být nemožná, jelikož laboratoř vážila 750 kilogramů a byla bytelná. Krádež je také částečně vyloučena, neboť o umístění stanice věděl jen malý okruh vědců. Kdo nebo co tedy odneslo stanici je stále záhadou.