Loading...
Kultura

Jak přežít rodinná setkání

Tereza Dohnalová.

A to bez vážné újmy na zdraví. Nenechte se totiž mýlit, i taková na první pohled nevinně vyhlížející rodinná oslava, se může proměnit v naprosté peklo.

Nad tímto fejetonem jsem přemýšlela velice dlouho. Prvně jsem zamýšlela, že napíši o tom, jak lépe zvládat konec školního roku a neztratit nervy, právě v tomto období, kdy se zároveň nechcete moc učit, ale na druhou stranu nestojíte o to propadnout, protože představa reparátu na konci prázdnin také není extra lákavá. Následně jsem si však uvědomila, že na to neznám žádný speciální trik a jediné, co bych vám mohla poradit by bylo, ať to prostě nějak překousnete. A to, buďme k sobě upřímní, není úplně rada, kterou bychom chtěli slyšet. Ovšem nový nápad mi vnukl nedělní rodinný oběd, při kterém se náš rozhovor začal ubírat, tak nečekanými směry, že jsem se sama sebe začala ptát, jak je toto vůbec možné. A právě tento ne tak docela příjemný zážitek mě přivedl k tomu, abych posbírala všechny své zkušenosti z rodinných oslav, sešlostí a obědů a připravila si pro vás pár osvědčených tipů na to, jak co nejlépe takovéto situace zvládat.

Pokud se tedy v nejbližší době chystáte na nějakou řádně propečenou rodinou oslavu, či jen jedete na návštěvu k prarodičům, nezapomeňte se držet níže uvedenými radami.

Rada číslo 1 aneb k babičce jedině s prázdným žaludkem:

Tuto radu snad nemusím více rozebírat, jelikož každý z nás měl již zaručeně alespoň jednou problém se od nedělního oběda u babičky odvalit nazpět domů. Ne že by mi to snad vadilo, ale často se může zdát, jako by naši prarodiče při nandávání jídla slovo stačí vůbec neslyšely. Ovšem nutno dodat, že toto není zas tak závažný problém.

Rada číslo 2 aneb do oblasti politiky jen s pancéřovou zbrojí:

Začíná to celkem nevinně, nenacházíte inspiraci na začátek další nikam nevedoucí konverzace, a tak se rozhodnete pustit se do oblasti politiky a sportu. K tomu mají všichni co říct, nebo ne? Právě jste udělali svoji osudovou chybu, protože témata jako proč nosí Trump červenou kravatu k obědu prostě nepatří. A pokud toto téma načne někdo jiný, tak neprodleně opusťte budovu.

Rada číslo 3 aneb na dotěrné otázky s úsměvem:

Jako poslední pro vás mám základní radu všech základních rad a to, abyste se psychicky připravili na dotěrné otázky týkající se školy, vztahů a životního stylu. Obrňte se silnými nervy a připravte si klasické odpovědi typu: dobrý, nevím, asi. A pokuste se téma konverzace stočit například k domácím mazlíčkům.

Doufám, že vám moje KPZ na přežití rodinných oslav pomůže i v té nejzapeklitější situaci a přežijete i další nálož rodinných sešlostí.