Loading...
Ostatní

Začátek školního roku

Nikol Krištofová

A je to tu zase, první školní den. Pro prvňáčky se jedná o dlouho očekávaný moment, pro nás starší žáky jde spíše o předzvěst učení a testů. Oproti předchozím rokům letos do prvních tříd nastoupilo více dětí, zhruba 108 tisíc, uvádí ČSÚ. Proto musely být na mnoha místech otevřené nové třídy. „Jsou regiony s přetlakem a naopak regiony, kde je prvňáčků málo,“ podotkla demografka Hübelová.

Problémem začíná být odklad žáků, který se v roce 2014 týkal už téměř dvaceti procent. Od té doby dále mírně vzrůstá. Silnější ročníky se začínají projevovat i na středních školách, kde ředitelé začínají otevírat nové třídy.

Co se ovšem nezměnilo jsou návštěvy politiků. Prezident Miloš Zeman letos zavítal do Základní školy Slezská v Třinci, kde spolu se svojí manželkou přivítal a uvedl žáky a popřál jim, aby si užívali své dětské zvědavosti. Jeho paní pak rozdala knížky Policejních pohádek. Premiér Andrej Babiš se vydal do Základní školy Rudná. Tam se setkal s žáky, dokonce se s nimi i vyfotil a podepsal se jim. Také si zaházel na basketbalový koš v tamní tělocvičně. V hlavním městě Praze se jeho primátor Zdeněk Hřib spolu s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem vydali na Smíchovskou střední průmyslovou školu. Ta dostala dotace na novou IT laboratoř. Ta je zaměřená na internet věcí a byla vytvořena pod záštitou ČVUT. Pojmem internet věcí se rozumí spojení všech elektronických věcí, co má software a senzory, tedy nejen chytré televize, ale i třeba auta.

Nezbývá tedy než popřát žákům krásný rok.